Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειαστήκαμε ένα πιο γρήγορο τρόπο επεξεργασίας μια εικόνας μας στο photoshop ή αναζητήσαμε συμβουλές για το πως χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Αντί λοιπόν να ανατρέχετε κάθε φορά στο youtube  για βαρετά και χρονοβόρα tutorials (που είναι και στα αγγλικά εδώ που τα λέμε…), εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο βασικά κόλπα του photoshop για εσάς!

Trick νούμερο 1. Κόψτε το κείμενο με οδηγό την εικόνα.

Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι να κληρονομεί το κείμενό σας τα χρώματα της φωτογραφίας! Τα βήματα είναι πάρα πολύ απλά.

Βήμα Πρώτο. Εισάγετε την φωτογραφία που επιθυμείτε στο περιβάλλον του photoshop.

Βήμα Δεύτερο. Δημιουργήστε το text της επιλογής σας.

Βήμα Τρίτο. Υπερθέστε το layer της εικόνας πάνω από αυτό του κειμένου (προσωρινά το κείμενο θα εξαφανιστεί..μη τρομάξετε!)

Βήμα Τέταρτο. Έχοντας επιλεγμένο το layer της φωτογραφίας κρατάτε πατημένο το Alt και κάνετε κλίκ στην διαχωριστική γραμμή των δύο layer. Αμέσως η περικοπή έχει γίνει!

 

Trick νούμερο 2. Γρήγορη αντιγραφή ενός Layer.

Υπάρχουν τρεις (τον τρίτο θα τον αναφέρουμε στις συντομεύσεις) τρόποι για να αντιγράψουμε ένα layer.Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να επιλέξουμε το later που θέλουμε και έχοντας πατημένο το Alt το ‘τραβάμε’ προς τα κάτω. Διαφορετικά κάνοντας δεξί κλίκ πάνω στο επιλεγμένο layer επιλέγουμε από την καρτέλα την προτροπή duplicate layer δίνοντας στη συνέχεια το όνομα της επιλογής μας!

duplicate layer

Trick νούμερο 3. Έξυπνη χρήση του εργαλείου μετακίνησης.

Θέλετε να μετακινήσετε γρήγορα ένα στοιχείο, ενώ χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο εργαλείο του photoshop; Δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε συνεχώς εργαλεία! Απλά πιέσετε από το πληκτρολόγιό σας το κουμπί του Ctrl.Γίνεται μια στιγμιαία εναλλαγή που μας επιτρέπει να μετακινήσουμε το αντικείμενο του layer το οποίο είναι επιλεγμένο.

Trick νούμερο 4. Διαδραστικό Zoom.

Συνήθως για να μεγαλώσουμε την εικόνα μας στο photoshop χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις Ctrl + για μεγέθυνση και Ctrl- για σμίκρυνση.Ο τρόπος αυτός αποτελεί ένα στατικό τρόπο αυξομείωσης του μεγέθους της εικόνας σε αντίθεση με τη χρήση του Ctrl και Space όπου η προσαρμογή γίνεται πιο εύκολα και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις βοηθητικές μπάρες κάτω και δεξιά για να εστιάσουμε στο σημείο που θέλουμε να εργαστούμε!

Trick νούμερο 5. Απεριόριστο Undo!

To Photoshop απαιτεί έναν ιδιαίτερο χειρισμό. Αυτό το διαπιστώνουμε και από τον τρόπο που το πρόγραμμα διαχειρίζεται τη διαδικασία του undo. Για να πάμε μία ενέργεια πίσω μπορούμε απλά να πατήσουμε Ctrl και Z, ενώ για πιό πολλές ενέργειες πίσω πατάμε Ctrl, Alt και Z ταυτόχρονα!

Trick νούμερο 6. Έξυπνες Συντομεύσεις.

Εκτός από τα πολλά εργαλεία που διαθέτει το photoshop, πολλές είναι και οι συντομεύσεις που διαθέτει. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Όταν χρησιμοποιείτε το πινέλο απλά πιέστε  [ ή ] για να μείωση ή αντίστοιχα για αύξηση του μεγέθους του πινέλου.
  • Ενώ για να αυξομειώσετε την επιλογή hardness επιλέξτε το { ή }
  • Αντιγραφή ενός layer ή μιας επιλογής με τη χρήση Ctrl + J
  • Για μεγαλύτερο χώρο εργασίας πιέστε εναλλάξ το κουμπί του Tab. Κρύβει και εμφανίζει όλες τις καρτέλες περιφερειακά του χώρου όπου δουλεύουμε.
  • Χρησιμοποιήστε γρήγορα το εργαλείο του Free Transform πατώντας  Ctrl + Τ

Trick νούμερο 7. One Layer at a time!

Το να  σβήνουμε ένα ένα το ‘ματακι’ δίπλα από κάθε ένα layer όταν από τα πολλά θέλουμε να δούμε μόνο ένα είναι κουραστική δουλειά δε βρίσκετε? Με μια απλή κίνηση λοιπόν η δουλεία αυτή μετατρέπεται σε παιχνιδάκι! Έχοντας επιλεγμένο το layer που θέλετε να δείτε πιέζετε το Alt ενώ ταυτόχρονα κλικάρετε στο γνωστό ‘ματάκι’. Για να επαναφέρετε τα Layers στην προηγούμενη κατάσταση ακολουθείτε την ίδια διαδικασία ενεργοποιώντας απλά το….ματάκι!!

Trick νούμερο 8. Δημιουργήστε ένα Group Layer.

Για να δημιουργήσετε εύκολα ένα Group Layer απλά επιλέξτε τα όλα (κρατώντας πατημένο το Ctrl όσο τα επιλέγετε) και στη συνέχεια το Ctrl+G.

Trick νούμερο 9. Copy και Paste

Αν επιλέξετε απλά copy και στη συνέχεια paste το πρόγραμμα θα σας τοποθετήσει το αντικείμενο στη μέση του χώρου εργασίας σας.Αν θέλετε λοιπόν να επικολλήσετε το αντικείμενο σε καινούριο layer και στην ακριβή θέση όπου βρισκόταν και πριν πατήστε Ctrl+Χ για να το κόψετε και Ctrl+V για να το επικολλήσετε.

 Trick νούμερο 10. Κλείσιμο παραθύρων.

Τέλος για να κλείσετε αυτόματα  όλες τις ανοιχτές καρτέλες πατήστε το Shift και το κουμπί κλεισίματος μίας καρτέλας…οι υπόλοιπες θα κλείσουν αυτόματα!!